BeWell

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos este un superaliment deosebit de nutritiv, nelipsit din dietele raw-vegane si are numeroase beneficii pentru sanatatea organismului. Fiind un ulei nealergenic, poate fi consumat de la o vârstă fragedă. De asemenea, are utilizări multiple ca ingredient de bază şi în cosmetică, atat în reţete preparate acasă cat si în laborator. Studiile au dovedit că uleiul de cocos contribuie la îmbunătățirea memoriei și concentrației, si are proprietăți antifungice, antibacteriene și antivirale care îl fac benefic pentru sistemul imunitar.

Uleiul de cocos este uleiul vegetal cu cea mai mare concentratie (peste 90%) de acizi grasi benefici pentru sanatate, datorita continutului ridicat de acid lauric, caprilic si capric care sunt asimilati rapid in organism si sunt transformati in energie. In particular, circa 53% din grăsimea din uleiul de cocos este acid lauric, ceea ce face uleiul de cocos cea mai bogată sursă de acid lauric după laptele matern.

 

Totodata, studiile au dovedit faptul ca aceste grasimi au efecte terapeutice asupra organismului,  ridica nivelul colesterolului „bun“ (HDL) din organism si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare. Si mai trebuie mentionat ca uleiul de cocos contine cu 10% mai putine calorii decat alte grasimi vegetale.

De asemenea, uleiului de cocos stimuleaza sistemul imunitar datorita antioxidantilor naturali, ajuta la reglarea digestiei si a metabolismului prin continutul de vitamine A, C, D, fier si calciu si, nu in ultimul rand, sustine productia naturala de hormoni.

Uleiul de cocos poate fi folosit pentru gatit fara probleme, deoarece este rezistent la temeperaturi inalte, iar compozitia lui ramane neschimbata. Acesta nu oxideaza usor, nu produce efectele nocive pe care le au alte uleiuri pentru gatit, punctul de ardere fiind la 180 de grade.

In bucatarie:

  • poate inlocui untul si uleiul folosit in mod normal la gatit
  • poate fi adaugat in salate, ceai sau lapte pentru o aroma deosebita. Daca vrei ca bautura sa nu fie uleioasa, ci cremoasa, amesteca cu o lingurita cat mai bine
  • poate fi consumat simplu, pe o felie de paine unsa cu ulei de cocos si cu putina miere
  • poate inlocui energizantele sintetice – iar 1-2 lingurite pe zi sunt suficiente pentru a beneficia de toti nutrientii necesari
  • poate fi adaugat in smoothie-uri sau shake-uri proteice, crescand absorbtia de vitamine, proteine si de nutrienti
  • poate fi folosit in dietele vegane sau paleo, deoarece ofera o aroma deosebita, iar odata ce temperatura sa scade sub 25 de grade, se solidifica si pastreaza ingredientele inchegate
  • o lingurita de cocos inainte de masa contribuie la reducerea senzatiei de foame (deoarece consumul de ulei de cocos activeaza producerea de cetone in organism, care ajuta la metabolizarea grasimilor si eliberarea energiei)

Uleiul de cocos este multiuple utilizari si in cosmetica. Există două elemente care mențin pielea suplă și în același timp îi asigură fermitate: colagenul (care dă pielii fermitatea) și elastina (care îi conferă suplețea). Producția de colagen scade o dată cu înaintarea în vârstă și astfel se formează ridurile, iar producția de elastină este stopată complet. Componentele biologic active ale uleiului de cocos (cum ar fi anumiți acizi grași) ajută pielea, fixează mai bine fibrele de colagen între ele și de aceea ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor, principiu care este valabil și în cazul ridurilor fine. Mai mult, acizii grași din uleiul de cocos dau părului strălucire și un aspect sănătos.Bogat în acizi grași cu rol protector care aderă ușor la keratină, principala proteină a părului, uleiul de cocos aplicat zilnic la vârfurile firelor de păr poate reduce ruperea sau despicare firelor de păr.

Utilizari in frumusete:

  • pentru ten si piele – acizii grasi din uleiul de cocos contribuie la fixarea fibrelor de colagen, element esential pentru fermitatea pielii, si ajuta la vindecarea rapida a epidermei; se aplica pe fata, masand usor pana este absorbit complet in piele, rezultatul fiind un ten mai luminos si intinerit. Totodata, daca aplici o masca de fata formata din ulei de cocos si spirulina, cel putin o data pe saptamana, vei beneficia de calitatile nutrivite care intineresc pielea
  • lotiune pentru corp (in locul lotiunii de corp obisnuite). Ajuta la hidratarea pielii si la refacerea epidermei. Se aplica dupa dus, direct pe pielea umeda, intr-un strat subtire si va fi absorbit rapid in piele (in maximum 2 minute), fara a lasa pielea uleioasa
  • demachiant natural – aplicat local, in zona ochilor, uleiul de cocos reduce semnele de oboseala. In plus, acesta poate fi folosit si ca demachiant. Se amesteca 2 linguri de ulei de cocos, 1 lingura de vitamina E si 2 picaturi de ulei esential de levantica si se pune amestecul la frigider, pana se intareste. Apoi se foloseste pentru demachierea ochilor, chiar si pentru a indeparta rimelul rezistent la apa
  • previne vergeturile – prin aplicarea zilnica pe piele, uleiul de cocos poate actiona ca un bun remediu natural care previne aparitia vergeturilor si, totodata, accelereaza cicatrizarea ranilor
  • combate celulita – se amesteca o lingura de ulei de cocos cu 10 picaturi de ulei esential de grapefruit, apoi se aplica pe zona afectata si se maseaza energic, cu miscari circulare, repetand acest tratament dupa fiecare baie
  • masca pentru par – acizii grasi din uleiul de cocos ofera stralucire, un aspect mai sanatos si previn despicarea firelor de par. Se poate aplica o cantitate mica direct pe varfuri, pentru a reduce ruperea acestora, sau se poate aplica o masca (se spala bine parul, si dupa uscare se maseaza bine cu ulei de cocos, apoi se infasoara intr-un prosop si se lasa prins peste noapte).

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână