Uleiul de argan – sanatate si frumusete

Uleiul de argan sau „moroccan oil”/ „aur lichid” este obtinut din semintele arborelui de argan originar din Maroc. Este unul dintre cele mai rare uleiuri din lume, deoarece arborele de argan creste doar in cateva regiuni din Maroc. Arganierul este o specie arboricola pe cale de disparitie, din cauza defrisarilor masive, iar pentru a fi protejat, din 1999 este inregistrat de catre UNESCO in Patrimoniul Mondial. Pentru obtinerea unui litru de ulei de argan este nevoie de aproximativ 2,5 kg. de seminte, adunate de la circa 50 de kilograme de fructe, respectiv 7-8 arbori. Pulpa fructelor nu este comestibila. Semintele sunt zdrobite manual, pentru a nu altera calitatea produsului, iar uleiul obtinut este filtrat de mai multe ori. Atunci cand observati urme de sedimente pe fundul sticlei, faptul acesta certifica autenticitatea uleiului.

Acesta contine, in principal, potrivit nutritionustilor, acizi grasi, precum: acidul oleic, acidul palmitic, acidul alfa-linoleic, acidul linoleic, acidul stearidonic sau acidul miristic. La aceasta adaugam acizii grasi nesaturati, precum Omega 3, Omega 6 si Omega 9.  Uleiul de argan are cea mai mare concentratie de Vitamina E, chiar de zece ori mai mult decat uleiul de masline. Fata de uleiul de masline, uleiul de argan este mai bogat in acid linoleic si in tocoferoli, care sunt derivati ai vitaminei E, substante care un puternic efect antioxidant, ce elimina radicalii liberi si neutralizeaza procesul de oxidare/de imbatranire celulara.

Uleiul de argan este folosit cu precadere in industria cosmetica, dar are beneficii multiple si asupra starii de sanatate. Datorita concentratiei mari de Vitamina E si antioxidanti puternici, poate preveni aparitia anumitor tipuri de cancer. Avand proprietati antiinflamatorii, uleiul de argan poate fi un adjuvant natural in ameliorarea durerilor asociate artritei sau reumatismului. Acesta grabeste procesul de vindecare al tesuturilor, in caz de arsura sau zgarieturi la nivelul pielii. Administrat oral ca adjuvant natural, uleiul de argan poate creste concentratia de sucuri gastrice si pepsina din stomac, fapt ce duce la o imbunatatire a digestiei si la amplificarea procesului de ardere a grasimilor. De asemenea, tot ca adjuvant natural, uleiul de argan poate reduce nivelul de colesterol din organism si intari sistemul imunitar.

La nivelul pielii, uleiul de argan are efect de regenerare celulara, de hranire si hidratare a acesteia, reface bariera hidrolipidica, combate imbatranirea cutanata si contribuie la reducerea celulitei.

Studii dermatologice au aratat faptul ca uleiul de argan are o actiune puternica antirid. S-am mai remarcat ca uleiul de argan prelungeste bronzul si calmeaza eventualele iritatii produse dupa expunerea la razele UV. Uleiul de argan mai este util in combaterea acneei, regland productia de sebum si calmand inflamatia cauzata de aceasta.

Totodata, aplicat ca masca pentru par, uleiul de argan confera stralucire parului, dandu-i un aspect mai sanatos si prevenind despicarea firelor de par. Cine se confrunta cu un scalp uscat, deshidratat, cu un prurit accentuat, poate folosi tratamentul naturist de ungere cu ulei de argan, care va calma iritatia si mancarinea.  Uleiul de argan poate fi folosit, sub diverse retete, ca: lotiune pentru corp, balsam pentru buze, tratament anti-acneic sau exfoliant pentru piele.

Inclusiv in gastronomie isi gaseste locul uleiul de argan, putand fi folosit ca dressing in salatele de cruditati sau poate fi adaugat pentru un plus de savoare la diverse mancaruri din gasite din: peste, cartofi, supe sau chiar unele deserturi.

Prin urmare, va propunem sa profitati de beneficiile uimitoare pe care le are uleiul de argan. De aceea, BEWELL va recomanda sa folositi uleiul de argan, Bio, de la BEWELL, la flacon de 50 ml, uleiul de argan virgin cu pulverizator, la flacon de 50 sau 100 ml, de la Arboria Plant, uleiul de argan presat la rece, la flacon de 50 ml, de la Herbavit sau uleiul de argan cosmetic, eco, la flacon de 100 ml, de la Longevita.

ro_RORomână